Cum să îți setezi obiectivele
A nu avea măcar un obiectiv bine definit în viață reprezintă, după părerea mea, moartea tuturor lucrurilor pe care le poți obține. Am observat că majoritatea persoanelor din jurul meu, din diferite motive, au ajuns să se complacă într-o situație din zona de mijloc, fie că e vorba de statutul financiar, jobul de zi cu zi, proiecte personale, relații sau chiar visuri, iar în termeni liberi asta se traduce printr-o ucidere în mod inconștient a unei evoluții de care noi, ca specie, avem nevoie. Tocmai din acest motiv, am decis acum mult timp să urmez un proces pe care mi l-am definit după bunul plac, pentru că, în ceea ce mă privește, îmi satisface nevoile. Pentru prima dată l-am scris în cartea mea de debut, Călătorie prin ochii unui anonim, iar mai jos o să las fragmentul care interesează pe acest subiect. Înainte de asta însă, menționez că nu știu dacă se va plia pe stilul fiecăruia dintre voi, însă reprezintă o unealtă care m-a ajutat să îmi îndeplinesc o parte dintre scopurile pe care mi le-am fixat.
„Cred că noi, oamenii, avem nevoie de 3 tipuri de obiective în viață. Din prima categorie vor face parte obiective care se vor schimba de pe o zi pe alta, pentru că sunt foarte ușor de realizat. Sunt activități de genul: „mănâncă un fruct în fiecare zi”, „bea 2 litri de apă”, „citește un număr de pagini dintr-o carte”, și exemplele pot continua. Acestea au rolul de a menține echilibrul în viață și de a rămâne ancorat în realitate. Al doilea tip de obiectiv este de obicei realizabil, însă este necesară dedicare de cursă lungă, iar în această categorie putem include: „termină facultatea în primii 50”, „ia bursă în fiecare an”, „obține acel loc de muncă” sau „economisește până la finalul anului suma X de bani”. Acestea, odată realizate, ar trebui să ofere încredere și să dea senzația că lucrurile merg în direcția potrivită. Al treilea tip de obiectiv este unul dezirabil, foarte greu de atins, cu rată de completare mică, precum „să devin actor de la Hollywood”, „descoperă remediul pentru cancer”, „câștigă un premiu Nobel”, iar exemplele pot continua în funcție de domeniul de activitate care se potrivește nevoilor. Ideea este că acest ultim tip de obiectiv trebuie privit ca pe un bonus, ca pe un scop ceresc, care, dacă nu e realizat, viața oricum merge înainte, pentru că celelalte 2 tipuri de obiective sunt soluționate. Tipul al treilea de obiectiv stimulează dorința de a evolua spre cele mai înalte culmi, de a te duce spre necunoscut și demontează ideea de „nu pot să fac X lucru” și te trimite către gândirea corectă „cum pot să fac X lucru”. Se concentrează pe găsirea de soluții și nu împotmolirea în scenarii dificile. Cred, de asemenea, că acest tip de obiectiv poate reduce riscul de depresie, pentru că simți întotdeauna că ai ceva de făcut, o țintă de atins.”
Cu speranța că fiecare a tras o concluzie după acest fragment, doresc fiecăruia dintre cititorii acestui site să se afle într-o continuă expansiune către propriile aspirații, indiferent de modul în care le obține, iar dacă am reușit, prin acest text, să contribui măcar în cazul unui om la urcarea către nivelul următor, mă declar satisfăcut emoțional și literar. 🙂
Distanta dintre vise si realitate se numeste actiune.
Brian Tracy
© Copyright 2024 emilianteodor.com – Toate drepturile rezervate